Meer data geeft meer inzicht.

De afgelopen jaren hebben we al veel data verzameld. Dit uiteraard dankzij veel paarden eigenaren die met ons gedreven zijn om een gezond en ECVM vrij sportpaard te fokken. Nog steeds verzamelen we nieuwe data en vragen dan ook dit met ons te delen.Dit kan met ECVM fotos, maar ook met fotos die al eerder van het paard gemaakt zijn van de hals.  Denk hierbij aan een keuring of eventueel eerder onderzoek aan de hals. We zullen de fotos beoordelen en vanuit hier bekijken of ze bruikbaar zijn voor de database. Er zal hier ook een reactie van terug komen. Uw paard zal anoniem blijven voor de buitenwereld.

Door het screenen van fokkerijen kan er sneller tot waardevolle informatie gekomen worden. De bevindingen van vader, moeder en kinderen laat nu al interessante patronen zien. Hierdoor krijgen we een idee of een ouderdier geen, weinig of vaak ECVM doorgeeft. Zolang er geen genetische test beschikbaar is, geeft het verzamelen van data de meeste informatie. Deze informatie is nodig om de kans zo veel mogelijke te verlagen bij het fokken van ECVM.

In de schema’s hierboven zien we 2 hengsten uitgewerkt. Het eerst vierkantje links boven is de hengst, de rondjes er naast in de rij zijn de merries waarmee de hengst een nakomeling heeft gekregen. De lijn naar beneden voor de merrie is de nakomeling. Blauw=geen EVCM info, Groen=geen ECVM op röntgen, Oranje=ECVM op röntgen zichtbaar, Rood=ECVM en ECRM op röntgen zichtbaar. Rood met zwarte binnenkant=ECVM en ECRM op röntgen zichtbaar, misvorming van de voorbenen, dood geboren.

Hengst 1 laat op röntgen beelden geen ECVM zien. Tot nu toe zijn bij de nakomelingen waar röntgen beelden van gemaakt zijn ook geen ECVM te zien. Ongeacht of de merrie wel of geen ECVM heeft. Dit geeft zeker voor de fokkerij een positief beeld.

Hengst 2 zijn geen röntgen beelden van bekend. Opvallend is hier dat veel van de nakomelingen belast zijn met ECVM ook uit merries die zelf geen ECVM op röntgen laten zien. 

nl_NL_formalDutch
Scroll to Top